Sommer-OL: Fotball

Sommer-OL: Fotball
Sommer-OL: Fotball

Video: Sommer-OL: Fotball

Video: Sommer-OL: Fotball
Video: Le 1er but d'Eugénie Le Sommer avec l'OL Reign | Olympique Lyonnais 2024, April
Anonim

I dag er fotball den mest massive og mest populære sporten på planeten vår. Den offisielle fødselsdatoen hans anses å være 1863, og for første gang ved de olympiske leker dukket fotball opp 37 år etter denne datoen. Det var i Paris, ved de andre lekene etter gjenopplivelsen av den olympiske tradisjonen.

Sommer-OL: Fotball
Sommer-OL: Fotball

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), som ble organisert i 1904, er ansvarlig for å være vert for de olympiske fotballturneringene. Denne organisasjonen anser fotballkampene til de to sommerolympiadene (i Paris og St. Louis) ikke som offisielle, men bare til utstilling, siden ikke landslag deltok i dem, men uavhengige klubblag. Derfor starter nedtellingen av fotballturneringer på FIFA sommerlekene fra OL under det tredje serienummeret, som fant sted i 1908 i London.

Britene ble også de første olympiske mestrene i denne sporten, og var den sterkeste i turneringen av åtte landslag. Det er bemerkelsesverdig at Frankrike i den turneringen var representert av to lag på en gang - dette var den eneste presedens i historien. Britiske fotballag, sammen med ungarske, er fortsatt de mest suksessrike OL-lagene - de vant gull medaljer tre ganger. Mens brasilianerne, som allerede er fem ganger verdensmestere i denne sporten, aldri har blitt de første i OL. Det er nysgjerrig at fotballspillerne i Sovjetunionen ikke tillot dem å motta priser to ganger - i 1976 i Montreal, beseiret det sovjetiske landslaget brasilianerne i kampen om bronsemedaljene, og i 1988 i Seoul slo de dem i det siste spillet. Sovjetunionen vant to ganger gullmedaljer i den olympiske fotballturneringen og ble tre ganger en bronsemedalje.

I henhold til FIFA-reglene pålegges aldersbegrensninger for spillerne i de olympiske lagene - hver av dem, bortsett fra tre spillere, må ikke være eldre enn 23 år. Derfor samler ikke OL-turneringer de sterkeste spillerne og regnes som mindre prestisjetunge konkurranser enn verdens- og europamesterskap.

Siden XXVI sommer-OL i Atlanta, som fant sted i 1996, har også fotballturneringer for kvinner blitt inkludert i programmet. På de fire forumene som har gått i løpet av denne tiden var fordelen til de amerikanske utøverne ubestridelig - de ble mestere tre ganger, og en gang i ekstra tid mistet de førsteplassen til sine rivaler fra Norge.

Anbefalt: