Sommer-OL 1912 I Stockholm

Det femte sommer-OL i 1912 ble arrangert i Stockholm 6. til 27. juli. Sveriges hovedstad ble valgt til å være vertskap for lekene på 1904-sesjonen til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Berlin.

Sommer-OL 1912 i Stockholm

Den store åpningen av Games of the Fifth Olympiad fant sted 6. juli 1912 på Royal Stadium. Åpningsseremonien ble deltatt av kong Gustav V av Sverige og Pierre de Coubertin. Stadionets tribuner, som har plass til 32 000 tilskuere, var fullpakket.

Konkurransen ble deltatt av 2407 idrettsutøvere fra 28 land. Konkurranser ble avholdt i 14 idretter, noe som var noe dårligere enn antall disipliner fra forrige Olympiade, men det totale antallet konkurranser økte. Femkampen dukket opp for første gang i det olympiske programmet, for første gang var det svømmekonkurranser blant kvinner. Det var ved OL i Stockholm at de klassiske fagene ble inkludert i konkurranseprogrammet - stafettløp 4 x 100 og 4 x 400 meter, samt løp på 5000 og 10000 meter.

Konkurransen ble avholdt i en veldig anspent kamp, men i mange idretter ble favorittene umiddelbart bestemt. Så i løpet av 800 meter var det ingen som amerikanerne - James Meredith, Melvin Shepperd og Ira Davenport.

I løpet på 5 km utspilte det seg en dramatisk kamp mellom finnen Hannes Kolehmainen og franskmannen Jean Buen. Seieren ble spådd for den franske løperen, som satte ny verdensrekord i det innledende løpet. Atleten selv tvilte ikke på seieren, og trodde at han ikke hadde noen verdige rivaler. Rett etter start av løpet ble det imidlertid klart at den unge finske atleten Hannes Kolehmainen ikke kom til å gi seg for ham. De løp hele avstanden fot til fot - hvis den ene klarte å komme seg frem, tok den andre ham umiddelbart, og det så sytten ganger. Sekunder før mål klarte franskmannen å komme seg foran motstanderen, men på de siste meterne tok finnen ham og klarte å krysse målstreken først. Rekorden satt franskmannen dagen før ble umiddelbart forbedret med 30 sekunder, noe som var en virkelig fenomenal prestasjon. På samme olympiade vant Hannes Kolehmainen to gullmedaljer til på 10.000 meter løp og 8.000 meter tverrløp.

Amerikanerne var i ledelsen i kule, med Patrick McDonald og Ralph Rose som vant gull og sølv. Amerikanerne utmerket seg også på 110 meter hekk, gull ble vunnet av Fred Kelly.

Brytekonkurransene var veldig interessante. Varighetene av kampene var begrenset til en time, i tilfelle uavgjort, ble vinneren bestemt av poeng. Men i semifinalen og finalen var tiden ikke begrenset, som et resultat var kampen mellom russeren M. Klein og finnen A. Asikainen i 10 timer. Finnen vant. Siden han vant den i semifinalen, måtte han umiddelbart delta i den endelige kampen uten hvile, som han mistet til en svensk atlet. Alle protester fra finnene og russerne som støttet dem ble avvist.

Det var mange slike urettferdige avgjørelser på denne olympiaden. Så det begynte å regne under skyttekonkurransen. For de svenske skytterne reiste arrangørene straks en baldakin, og idrettsutøvere fra andre land fikk ikke lov til å gå under den. Som et resultat vant svenskene syv gull, seks sølv og fire bronsemedaljer. De vant også det samlede lagoppholdet, og mottok 24 gull, 24 sølv og 17 bronsemedaljer.

Vinnerne ble tildelt på Royal Stadium. Etter overrekkelsen av medaljene ble det arrangert en bankett som alle deltakerne i konkurransen deltok på. Pierre de Coubertin snakket om behovet for å organisere de neste olympiadene på en enda mer organisert måte og feire dem med glede og harmoni.