Hvordan Var OL 1928 I St. Moritz

Det andre vinter-OL i 1928 ble arrangert i St. Moritz (Sveits) fra 11. til 19. februar. Konkurrentene til lekene var Enelberg, Davos og St. Moritz. Valget av sistnevnte skyldtes tilstedeværelsen av gode skiløyper på dette stedet.

Hvordan var OL 1928 i St. Moritz

Vinter-OL 1928 deltok av 25 land, 491 idrettsutøvere (hvorav 27 kvinner). Medaljer ble delt ut i 13 nummer på seks sportsprogrammer.

I hurtigløp og ski intensiverte rivaliseringen seg, men resultatet skilte seg praktisk talt ikke fra resultatene fra de første OL i 1924. Idrettsutøvere fra Norge har kun mistet en av fire gullmedaljer her (ski).

I skøyting vant Klas Thunberg fra Finland to gullmedaljer på avstander på 1500 m og 500 m. Nordmennene Bernt Evensen og Ivar Ballangrud vant ett gull hver i de samme konkurransene.

Svenske skiløpere vant 50 km løpet. I følge eksperter forhindret den hovne tunge skisporet på grunn av tinen nordmennene fra å demonstrere sin høye løpsteknikk. Over en avstand på 18 km, da det ikke var tining ennå, viste skiløpere fra Norge seg mye sterkere enn sine rivaler. Gull på denne distansen ble tatt av Johan Grottmsbroten, han var også den første i skiskyting.

Sveitsiske idrettsutøvere i skjelettkonkurranser klarte ikke å få en eneste medalje. Men amerikanerne klarte å vinne gull og sølv i høyhastighets ake løp. Deltakerne fra USA viste seg også å være sterkere enn andre i bobslede - det andre amerikanske laget vant, det første tok andreplassen.

Hockeyturneringen ble vunnet av kanadiere. De ga ikke et eneste mål til sine rivaler fra Sverige.

Under kunstløpskonkurransen var det bare Gillis Grafström fra Sverige som klarte å forsvare tittelen som mester og sikret seg en medalje i 1924. I konkurransen blant kvinner ble mesterskapet vunnet av Sonya Heni, en norsk kunstløper som ble verdensmester et år før OL. I parskøyter tok franske kunstløpere Pierre Brunet og Andre Joly gull. Østerrikske kunstløpere mottok to sølv- og bronsemedaljer.

I lagkonkurransen, som i lekene i 1924, vant utøverne i Norge, etter å ha mottatt 93 poeng (15 medaljer, hvorav 5 gull, 5 sølv og 5 bronse). På andreplass kom amerikanerne, som vant 45 poeng (6 medaljer: 2 gull, 2 sølv og 2 bronse). Tredjeplassen ble tatt av utøverne i Sverige, som tjente 35 poeng (5 medaljer: 2 gull, 2 sølv og 1 bronse).