Hvordan Var OL I Amsterdam I 1928

I 1928 ble sommer-OL arrangert i hovedstaden i Nederland, Amsterdam. Denne byen hevdet hovedstadens status i 1920 og 1924, men avsto til Paris og Antwerpen. En så lang forberedelse til konkurransen gjorde det mulig å organisere de olympiske leker på høyt nivå.

Hvordan var OL i Amsterdam i 1928

46 landslag deltok i lekene. For første gang siden første verdenskrig ble et tysk lag invitert til sommer-OL. Stater som Malta, Panama og Rhodesia (nå Zimbabwe) deltok i slike konkurranser for første gang i historien. Sovjetunionen klarte ikke å avgjøre rekkefølgen for deltakelse med Den internasjonale olympiske komité og forble fortsatt utenfor konkurransen.

På disse spillene ble noen av de olympiske tradisjonene etablert for første gang. Spesielt ble den olympiske flammen tent. I tillegg ble rekkefølgen for lag under åpningsseremonien for konkurransen etablert. Det første var Hellas-laget, og det siste var det nasjonale laget til staten på det territoriet spillene holdes.

Totalt ble det arrangert konkurranser i 15 idretter i Olympiaden. Deltakelsen av kvinner i turneringen har utvidet seg. Nå kunne de utføre ikke bare i svømming og dykking, men også i friidrett og gymnastikk. Disse innovasjonene forårsaket mye kontrovers og kontrovers i OL-komiteen, men likevel ble det besluttet å regne med at kvinnesporten blir mer utbredt.

Den første plassen i den samlede medaljestillingen ble tatt av USA. Idrettsutøvere, både kvinner og menn, tok med seg flest gullmedaljer til laget. For eksempel ble amerikanske Betty Robinson den første kvinnen som vant en gullmedalje i løpet av 100 m. Svømmerne i dette landet, både som en del av et lag og i individuelle svømminger, viste gode sportslige ferdigheter.

Andreplassen gikk til det tyske landslaget. Vannpolo-teamet fra dette landet mottok gull. Tyske vektløftere presterte også bra.

Finland ble nummer tre. Idrettsutøvere og brytere i dette laget mottok totalt 8 gullpriser. Blant medaljevinner var Paavo Nurmi, vinneren av det siste OL i Paris. Og landslaget til spillvert - Nederland - fikk bare 8. plass.