Vinter-OL 1994 I Lillehammer

1737 idrettsutøvere fra 67 land deltok i XVII-vinter-OL i Lillehammer (Norge). De konkurrerte om 61 sett med priser i 12 idretter. Den internasjonale olympiske komité organiserte disse spillene to år etter de forrige for å skille tidspunktet for sommer- og vinter-OL.

Vinter-OL 1994 i Lillehammer

For første gang i Lillehammer spilte idrettsutøvere fra det tidligere Sovjetunionen som separate lag, mens det russiske laget viste gode resultater, etter å ha vunnet flest gullmedaljer - 11. Som et resultat tok det førstelagsplassen, men tapte i totalt antall medaljer til nordmennene - 26 mot 23.

Russerne tok nesten alt gullet på kunstløp: Alexey Urmanov i singelløp for menn, Oksana Grischuk og Evgeny Platov i danseparkonkurransen, en annen triumf av spillene var paret Ekaterina Gordeeva og Sergei Grinkov. En representant for den sovjetiske kunstløpskolen, ukrainsk Oksana Baiul, vant også hos kvinner.

Det russiske skiskytterlaget presterte utmerket, der Sergey Chepikov strålte, som vant sprinten. Damelaget, ledet av Anfisa Reztsova, vant stafetten, mennene lot det tyske landslaget gå foran og vant sølv. Nok en gullmedalje ble brakt til laget vårt av vinneren av mennenes 20 km løp Sergey Tarasov.

Dameskilaget bestående av Lyubvi Egorova, Elena Vyalbe, Larisa Lazutina og Nina Gavrylyuk etterlot ingen sjanse for noen. Lyubov Egorova ble tre ganger mester for spillene i Lillehammer, som også vant fem kilometer med klassisk slag og 15 km løp i følge Gundersen-systemet. Hos menn i denne sporten var nordmannen Bjørn Daly fantastisk, som vant to gull og sølv. Usbekistan vant den første olympiske gullmedaljen. Lina Cheryazova var den beste innen freestyle-akrobatikk, først presentert i det hvite OL.

Dessverre sto russiske hockeyspillere igjen uten medaljer. I semifinalen klarte ikke troppen vår å komme forbi svenskene, og i kampen om tredjeplassen tapte den for finnene. Finalekampen Sverige-Canada for første gang i OL-historien endte med en skuddveksling, der svenskene var mer presise. Andre helter fra Lillehammer inkluderer den norske skøyteløperen Johan-Olaf Koss, som vant på tre distanser.