1952 Vinter-OL I Oslo

Stedet for denne olympiaden ble først bestemt av en avstemning av medlemmene i Den internasjonale olympiske komité, og ikke av et møte. I tillegg er dette de første vinterlekene som fant sted i den overfylte europeiske hovedstaden, noe som gjorde konkurransen mer høytidelig.

1952 OL i Oslo

Vinter-OL 1952 likte stor publikumsinteresse, ettersom Norge er den ubestridte lederen i vintersport. Landslagene i 30 land deltok i konkurransen. For første gang kom utøvere fra New Zealand og Portugal til lekene. Landslagene i Tyskland og Japan fikk lov, DDR-laget nektet å delta. Sovjetunionen ble medlem av IOC bare et år før dette OL, og av frykt for lave resultater sendte sportsledelsen bare observatører til Norge.

Ved starten av lekene hadde nordmennene bygget en moderne bobbane, et stort Bislett stadion og rekonstruert det berømte Holmenkollen springbrettet. En unik innendørs skøytebane "Jordan Amphi" ble åpnet i den østlige delen av Oslo, som oppfyller alle internasjonale krav for å holde ishockey-turneringer.

Under byggingen av den sentrale sportsarenaen ble flere tekniske forbedringer introdusert. Kommentatorene fikk moderne utstyr. Den nordlige delen av standen ble gitt til journalister og hadde bord med telefoner. Et moderne medisinsk senter var plassert under tribunene. En annen teknologisk nyvinning av disse spillene var bruk av datamaskiner for å beregne score for løpere.

22 sett med priser ble spilt i åtte idretter - bob, alpint og hurtigløp, kombinert ski, langrenn, hopp, ishockey og kunstløp. På Games-52 ble det for første gang arrangert konkurranser blant skiløpere i løpet på 10 kilometer, der finske Lydia Videman vant. Ballhockeyen ble arrangert som en utstillingsturnering.

Helt i OL var den norske skøyteløperen Hjalmar Andersen, som vant tre gullmedaljer. Den amerikanske skiløperen Andrea Lawrence-Mead og den tyske bobslederen Andreas Ostler vant to gullmedaljer hver.

Konkurransens verter vant i lagkonkurransen, med 16 medaljer, inkludert 7 gull, 3 sølv og 6 bronsemedaljer. Den hederlige andreplassen ble tatt av amerikanerne med 11 medaljer, tredjeplassen ble tatt av landslaget i Finland.