Innholdsfortegnelse:

Spillet basketball er et av de mest populære i verden, men ikke alle kan fortelle hvor lenge ett basketballspill varer. Kvartaler, overtid, pauser, tidsavbrudd - deres varighet er ofte tvilsom.

Hvor lenge varer en basketballkamp?

Hvordan tid telles i basketball

Basketball er en av de idrettene der nettotiden holdes. Dommerens stoppeklokke fungerer bare når ballen er i spill. Hvis han forlater banen eller det er pauser av annen art, stoppes kamptiden. Nedtellingen starter igjen etter at ballen er i spill.

Selve spillet er delt inn i fire like kvartaler. De kan vare i 10 eller 12 minutter. Samtidig praktiseres for tiden 12-minutters segmenter bare i National Basketball Association (NBA), som eksisterer i Nord-Amerika. I alle andre turneringer er et kvartal 10 minutter langt.

Spillet begynner med en hoppkule, som spilles i midten av banen. Det er to minutters pauser mellom kvartalene. I dette tilfellet skilles andre og tredje kvartal med en lang pause - 15 minutter.

Basketballkampen blir vunnet av laget med flest poeng på slutten av spilletiden (40 eller 48 minutter, avhengig av reglene). Hvis poengsummen er lik, tildeles overtid (ytterligere 5 minutter). Lag spiller til en vinner er bestemt. Det kan ikke trekkes, så så mange overtider blir brukt etter behov (en, to, tre osv.).

Alle siterte tall refererer til netto kamptid. Hvis vi tar vanlig tid, tar et basketballspill som regel omtrent 1-2 astronomiske timer (med pauser i spillet, med pauser, overtid).

Spesielle regler

Hvert lag får 24 sekunder for ett angrep (i NBA - 32). Tiden telles fra det øyeblikket ballen treffer spillerens hender, og før den utløper, må laget kvitte seg med basketball "skallet". Ellers vil dommeren avbryte angrepet med fløyta og sende ballen til det andre laget. Som regel ender besittelsen med et kast på motstanderens ring.

I tillegg må de første 8 sekundene av ballen overføres fra din egen banehalvdel til den andre siden. Og ved et innkast eller under et frikast må ballen forlate basketballspillers hender innen 5 sekunder. Det er også en regel på 3 sekunder: dette er fristen for en spiller å være under motstanderens ring.

Spillets varighet rekord

I 2006 var Nord-Amerika vert for det lengste basketballspillet noensinne. Duke og North Carolina-lagene spilte i over 58 timer rett fra lørdag morgen til mandag kveld. Kampen ble arrangert spesielt for å sette en tidsrekord, og inntektene fra billettsalget ble kanalisert til veldedighet.